Абьюзивні відносини та насилля

Поліна Пода.

За статистикою  в Україні близько 90% потерпілих від домашнього насилля – жінки. Іноді чоловіки також стають жертвами, але таких випадків набагато менше. Кожна четверта українка у віці 19-45 років хоча б раз переживала сексуальне або фізичне насилля, а готова говорити про це лише одна з трьох таких жінок.

 Зараз діють закони, спрямовані на захист людей, які потерпають від домашнього насилля. Проте абьюзивні відносини – це не лише фізичні знущання, але й моральні. Будь-які розмови про те, що ви нічого не варті без партнера, маніпуляції фінансовим становищем, порушення особистих кордонів, приниження, шантаж  – це НЕНОРМАЛЬНО! Абьюз – це також примушення до сексуальних відносин, навіть якщо ви в шлюбі вже дуже багато років. ВСІ ДІЇ МАЮТЬ БУТИ ДОБРОВІЛЬНІ!

Якщо ви помічали в своїх стосунках надмірні ревнощі, тотальний контроль, навіть фрази типу «ти повинна/ ти повинен», дивний прояв злості, подвійні стандарти, тоді зупиніться і подумайте, можливо, ви вже потерпаєте від морального насилля. Якщо ви бачите  все це у відносинах ваших друзів або близьких – не мовчіть! Адже жертва майже ніколи добровільно не піде від свого тирана. Саме ваша небайдужість може врятувати людину.

Також треба пам’ятати, що жертва не є винною. Бити, гвалтувати, катувати, морально мучити людей не можна!

Насилля неможливо заслужити.

Насилля неможливо виправдати.

Насилля неможливо спровокувати.

Насилля неприпустимо.

Поки з цими тезами не згодна хоча б одна людина – ніхто не в безпеці.

Право на недоторканність, моральне і фізичне здоров’я –  це право будь-якої людини.

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *