Як вас дурять на роботі

Богдан Андрусенко.

Менше ніж через 2 роки настане день, коли я закінчу університет. Для когось зі студентів цей момент настане ще швидше. Як же швидко летить час… Я вже на 3 курсі! Є тільки 2 питання: «Як це сталося?» і «Чому так швидко?». Але не суть. Незабаром розпочнеться моє по-справжньому доросле, самостійне життя, в якому важливе місце посідатиме робота.

І тут питання: «А знаю я свої трудові права?». Адже дуже часто нечесні компанії обманюють своїх працівників і не виконують те, що мали би. Спантеличившись, я знайшов «Кодекс законів про працю» в інтернеті. Першим що мене зацікавило – це відпустка. Отака іронія, ще не почав працювати, а вже втомився і хочу відпустки. Довго читавши статті з незрозумілими словами, я з’ясував, що всі, хто працюють за трудовим договором («офіційно»), мають право на щорічні відпустки. А вони становлять 24 дні за відпрацьований рік. Вам цього не вистачає? Працівник має право піти в неоплачувану відпустку ще на 15 днів. Окрім того мають надаватися вихідні дні на час написання дисертаційних робіт, підручників, підготовки до міжнародних і всеукраїнських спортивних змагань, а також творча відпустка. Якщо ж ви не використали свої 24 дні, то вам повинні повернути грошову компенсацію.

З відпустками вирішили, а що ж до іншого? Уважно читайте свій договір, може Ви повинні працювати на півставки, але де-факто працюєте на повну? Таке теж не рідко трапляється.

Також часто роботодавець встановлює випробування при прийомі на роботу. Тут теж можливі порушення трудового законодавства: є встановлені законом випадки і відповідні категорії працівників, при прийомі на роботу яких випробування не встановлюється. Недотримання максимально встановлених законодавством строків випробування – теж порушення. Цей термін не повинен перевищувати 3 місяці.

Отже, ми впевнилися, що трапляються випадки недобросовісних роботодавців. Не дайте себе обдурити і знайте свої права! Мабуть, про обов’язки теж…

#HumanRightsFoundation

#ФундаціяПравЛюдини

#Чернігів

#Чернігівська область

#РазомМиСила

#TOGETHER_WE_CAN

#ChePolytech

#Che_Polytech

#60років_ЧНТУ

#ЧНТУ

#люблю_чнту

#найкращийунівер

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *