Арттерапія: мистецтво самопізнання

Малювання, колажування, спільне творення казки чи плетіння з бісеру можуть бути не лише цікавим хобі, а й корисними практиками для нашого психічного здоров’я. Багатьом з нас свої підсвідомі почуття та переживання легше виразити за допомогою творчості. Саме тому дуже актуальною і популярною останнім часом стає терапія мистецтвом, яка не має жодних протипоказань і є універсальним методом психотерапії.

  Арттерапія – форма психотерапії, в основі якої лежить усвідомлення того, що творча діяльність (здебільшого художня) позитивно впливає на психоемоційний стан людини й має певний цілющий ефект, при цьому головним є безпосередньо процес творення, а не кінцевий результат. Сучасна арттерапія пропонує безліч різноманітних методів, підходів і технік: живопис, графіка, пластик, глина, танець, казка, фотографія, скульптура,  аплікація, вироби з тканини тощо. Спільним для всіх видів і напрямів арттерапевтичних практик є те, що за допомогою обраної форми вони передають назовні внутрішні переживання людини, дозволяють їх усвідомити і зняти психоемоційне напруження. Завдяки такому невербальному вираженню почуттів багато учасників арттерапевтичних зустрічей і програм  вважають арттерапію однією з найзручніших форм розв’язання психологічних проблем і  самопізнання, оскільки їм не треба одразу озвучувати та конкретизувати свої негативні переживання.

Ольга Тимченко – кандидатка психологічних наук, практична психологиня і арттерапевтка – вважає, що кожна людина, яка потребує психологічної допомоги і підтримки, прагне до самоактуалізації  і саморозвитку, а також мріє про розкриття і вдосконалення своїх творчих здібностей, обов’язково відчує позитивний ефект від знайомства з арттерапією! Арттерапія – це завжди глибина, ресурсність, щирість, екологічність і, головне, доступність. Саме завдяки  арттерапії так просто бути творцем своєї нової реальності! Реальності, в якій ти  розумієш себе і світ, самовдосконалюєшся і готовий до нових викликів. На відміну від багатьох терапевтичних підходів арттерапія не зосереджується на проблемі. За допомогою  естетичних переживань, які виникають в ході спільної творчості, вона дозволяє кожному учаснику зустрічі / заняття вирішити внутрішні (часто неусвідомлені) конфлікти, переглянути й адаптувати нові моделі поведінки, зміцнити свої ресурси та прийняти актуальні життєві ситуації, а отже, отримати «альтернативну картину світу». Завдяки цьому наш існуючий погляд на проблему розширюється й відкриває нові перспективи та рішення. 

Як правильно обрати арттерапевта? Ольга Тимченко рекомендує уважно поставитися до цього питання. Краще обирати сертифікованих спеціалістів, які отримали відповідну освіту; ознайомитися з відгуками інших клієнтів і поцікавитися практичним досвідом арттерапевта, методами, які він застосовує в роботі.  Але і цього замало. Тільки після особистої зустрічі і участі в арттерапевтичному процесі конкретного фахівця ви дійсно зрозумієте: це ваш арттерапевт чи ні.

Відчути можливості арттерапії, отримати позитивні емоції і долучитися до прекрасного ви зможете вже у квітні місяці. Запрошуємо всіх на нову арттерапевтичну програму –  «Арттерапія: мистецтво самопізнання», авторка і ведуча – Ольга Тимченко.

Ольга Тимченко тел. 0509227022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *