Молодь – рушійна сила у протидії корупції

Вадим Присяжний.

В Україні корупція є гострою проблемою суспільства. Це стосується майже всіх сфер діяльності людини. Особливо це торкається державних органів та посадових осіб. Також не є виключенням і корупційні схеми великих підприємств. Це явище перешкоджає реалізації принципів справедливості та чесної конкуренції.

Розрізняють корупційне правопорушення та правопорушення пов’язане з корупцією. За корупційне правопорушення настає кримінальна, дисциплінарна та/або цивільно-правова відповідальність. За правопорушення пов’язане з корупцією настають крім вище названих ще і адміністративна відповідальність.

Для притягнення до юридичної відповідальності необхідно провести ефективне розслідування. Але в Україні дуже часто навіть при прямих доказах ніхто не відкриває провадження. Це відбувається через корумповану судову систему. Коли ж доходить все до процесу, то суддям просто дають хабаря і все вже зрозуміло. Навіть доходить до того хто більше дасть той і виграв справу.

На сьогодні більшість справ щодо корупції відкриваються завдяки журналістським розслідуванням та соціальним мережам. Сферами де найбільш потрібні такі розслідування є енергоринок, освіта, охорона здоров’я, екологія, землекористування.

Молодь є рушійною силою у побудові правової держави, що користується соціальними мережами майже завжди. Необхідно дати зрозуміти їм наскільки це важливо. Тому що це торкається безпосередньо їхнього життя. Це можна зробити декількома засобами: проводити лекції та спеціальні заходи (наприклад інтерактивний воркшоп) на тему корупції та відповідальності за такі правопорушення, поширювати інформацію у соціальних мережах тощо.

Отже, на сьогодні корупція впливає на наше життя у найважливіших сферах, особливо це стосується судової системи.

Розслідування журналістів та поширення інформації щодо доходів фізичних та юридичних  осіб у соціальних мережах є ефективним методом протидії корупції.

Молодь відіграє важливу роль в Україні, тому що без неї неможливо рухатися вперед. Якщо зацікавлювати її у протидії корупції,  то це позитивно вплине на українське суспільство.

Інтерактивний марафон “Країна без корупції” в рамках проєкту “Культура законності” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні

#культура_законності

#центр_культурного_менеджменту

#чернігівська_політехніка

#країна_без_корупції

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *