ХАБАР – ЦЕ «ДОБРЕ»?

Поліна Жук.

Корупція сама по собі досить неоднозначний процес, який однозначно впливає на економіку держави. Все в цьому світі має дві сторони однієї медалі, так що давайте спробуємо розібратися, що ж насправді робить корупція у більшості випадків: стимулює економіку чи шкодить їй.

Всюди повинна бути гармонія, і будь-яка система цього прагне. Пропоную розглянути ситуацію: людина приходить у кафе і залишає офіціанту чайові, щоб подякувати йому за гарну роботу. Як ми можемо бачити, тут немає нічого протизаконного, однак тільки що ми мали змогу бачити приклад корупції. Звісно, що в Україні на законодавчому рівні ніхто не буде забороняти залишати чайові. Однак, якщо поглянути з іншого боку, і Ви запропонуєте ці самі кошти, скажімо, судді після судового засідання, це вже буде вважатися хабарем і проявом корупції у повній мірі.

Я вважаю, що корупція – свого роду хаотичний процес, який неможливо повністю викорінити, але можна спробувати контролювати його, направляючи його в потрібне для суспільства русло. Як відомо, держава бореться з корупцією профілактичними методами, притягує винуватих до юридичної відповідальності. Але, безумовно, потрібно не стільки боротися з діяннями, пов’язаними з корупцією, як намагатися звести їх до мінімуму. Необхідно покращити роботу різних соціальних закладів, як, наприклад, лікарень. Іноді, під час проходження спортивної медичної комісії я могла по декілька днів стояти у черзі через неможливість потрапити до лікаря, і тоді такі «дружелюбні корупціонери» пропонували позбавити мене цієї тягонини за символічну плату. Зазвичай у людей просто не залишається вибору, крім того як піддатися впливу корупції заради власного блага. Якби можна було налагодити роботу медичних закладів, то і приводу давати хабаря у людей не було би. Так само це стосується й інших установ, організацій і закладів.

Не варто забувати, що корупція може виникати не тільки з вини суб’єкта даного процесу, а й у зворотному порядку, коли люди для того, щоб полегшити собі життя в умовах поки ще не до кінця сформованої системи надання послуг, готові стати ініціатором корупційної діяльності. Саме тому важливо проводити не тільки корупційну політику, а й так само подбати про пропаганду протидії корупції серед населення. Іноді люди навіть не підозрюють, наскільки небезпечними можуть бути їхні дії. Адже викликаючи корупцію в одному місці, вона може з’явитися і в іншому, тим самим підриваючи економічний баланс країни.

Як останній, найбільш масштабний варіант, який можна запропонувати у боротьбі з корупцією, це повна реформа всієї системи управління. Щоб не давали хабарів в навчальних закладах, необхідно щоб їх було багато і зі вступом не виникало проблем, а викладачі були задоволені винагородою за свою працю і не вимагали зайвого. Те саме стосується і лікарень: необхідно збільшити їх кількість, зробити більш доступними. Цей список можна перелічувати нескінченно довго. Але який сенс тільки з переліку? Необхідно діяти вже зараз. Починай із себе!

Інтерактивний марафон “Країна без корупції” в рамках проєкту “Культура законності” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні

#культура_законності

#центр_культурного_менеджменту

#чернігівська_політехніка

#країна_без_корупції

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *