Гендерні стереотипи

Палєєва Влада.

Проблема гендерної рівності вже тривалий час привертає увагу громадськості та є однією з основних проблем сучасності. Вона стоїть на рівні з питаннями національної і расової незалежності, мови, віросповідання, політичних переконань тощо.

В нашому суспільстві ще досі існує розмежування професій на ознакою статі. Все ще присутня думка, що керівні посади можуть займати переважно чоловіки, а жінок здебільшого обмежують у можливостях кар’єрного розвитку. Вважається, що у родині чоловік завжди є головним у сім`ї, а жінка   повинна займатися побутом та вихованням дітей. Це все особливість нашого менталітету, установленого роками, та виховання, адже іншого прикладу ми не спостерігали.

На сьогоднішній день жінки та чоловіки можуть робити те, що раніше вважалося неприйнятним через гендерні стереотипи. Жінки, не гірше чоловіків, в змозі керувати компаніями, бути ІТ – спеціалістами та політиками, в свою чергу чоловіки можуть взяти декретну відпустку та займатися вихованням дітей. В більшості європейських країнах це вже давно прийнятно, однак Україна ще на шляху усвідомлення такого мислення.

Такі установлені стереотипи часто виникають через брак інформації, тому важливо розширяти свій кругозір та змінювати мислення, керуючись власними відчуттями. Змінити загальні уявлення про гендерні ролі та розподіл обов’язків між чоловіками та жінками в Україні допоможуть проведення  медійних кампаній та різного роду інформаційно-просвітницьких програм.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *