Критичне мислення: призначення, як розвивати, значення для лідера

На мою думку, критичне мислення є однією з найважливіших тем для обговорення у ХХІ ст. Завдяки соціальним мережам та системам обміну миттєвими повідомленнями будь-яка інформація розповсюджується з величезною швидкістю (згадайте теорію про шість рукостискань).

На жаль далеко не завжди ця інформація правдива. Ми оточені маркетологами, що жадають нашої покупки у супермаркеті, на веб-сайті інтернет-магазину тощо. Навіть корпорації-гіганти міжнародного ринку часто стають об’єктами судових справ щодо порушення прав користувачів або покупців.

Не можна забувати і про випадки цензури свободи слова глобального масштабу, наприклад, президентські вибори в США 2020 року, коли обліковий запис Дональда Трампа було заблоковано у багатьох соціальних мережах, включно з Twitter, Facebook, Instagram та YouTube. У таких випадках заборони слова людей завжди виручає критичне мислення. Останнє дає можливість людині визначати: звідки отримувати достовірну інформацію і кому довіряти, а кому – ні.

Основою критичного мислення є ставлення під сумнів всієї інформації, що потрапляє до нас з метою визначення її правдивості.

Саманта Гус визначає 5 основних прийомів для покращення критичного мислення: точне формулювання вашого питання, детальний збір інформації, роздумування над отриманою інформацією, а потім над наслідками, дослідження інших точок зору.

На мою думку, цей перелік пунктів дає досить точний опис правил, яких треба дотримуватися, щоб покращити ваше критичне мислення.

У теорії лідерства критичне мислення також відіграє велику роль. Я вважаю, що людина не має шансів стати лідером, якщо вона не наділена критичним мисленням: вона не аналізує свої та чужі помилки, не намагається дійти до істини у складних ситуаціях тощо.

Кучерявенко Микола.

фото запозичене: https://talentlens.in/critical-thinking-essence-decisive-mind-works/

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *