Оnline vs offline: спілкування стало цінним, як ніколи

Анна Василенко.

У період Covid-19 майже всі зустрічі, тренінги та івенти переносяться в online режим. Хочу висловити свою початкову думку, перш ніж робити висновки. Переконана, що відео конференція не зможе замінити справжньої атмосфери того чи іншого заходу, на який ви вирішили піти, або на який вас запросили. Для того, щоб як слід розібратися що ж краще, пропоную розглянути деякі переваги та недоліки online та offline.

По-перше, в offline заході найголовніше це живе спілкування з іншими людьми, справжнє сприйняття атмосфери, спогади, які не передасть жодна фотокартка. Згадаємо про правило 5 почуттів, які зазвичай застосовують на івентах:

1) зір (освітлення, кольорове оформлення або яскравий дрес-код);

2) дотик (обійми, подарунки);

3) слух (музичний супровід, акустика);

4) смак (їжа, напої);

5) нюх (спеціальні запахи в приміщенні або на вулиці, різні сторонні запахи) – все це додасть асоціацій із заходом.

Наприклад, довгоочікувана зустріч з близькою людиною, яку приємно буде обійняти, почути. Також, на івентах зазвичай грає фонова музику, говорить ведучий, іде справжній супровід вечора талановитими, або знаменитими людьми, яких ми мріяли побачити на власні очі, поспілкуватися віч-на-віч, сфотографуватись. Але трапляються й такі ситуації, коли людина з тих чи інших причин не може відвідати свято, але завдяки сучасним технологіям, вона може підключитися online і спостерігати за дійством.

По-друге, в online режимі ми можемо під’єднатися до свята з іншої країни, навіть не переступивши поріг власного дому. Звичайно, буде зручніше ввімкнути веб-камеру та слухати людей з іншого куточку світу, але головне правило такого івенту тримати слухачів до останнього “на гачку”, вони мають бути постійно активні, працювати в командах, аби краще познайомитися та брати участь в обговореннях. Наприклад, задавати питання та давати різні голосування, щоб учасникам не стало нудно, такий спосіб проведення івенту може стати більш інтерактивним.

Пишу про online заходи і згадую свій випускний, адже одна моя близька людина не змогла бути присутньою на такому важливому святі, бо не виїхала з іншої країни, але, дякуючи відеозв’язку, вона бачила все від початку до кінця, і я хочу сказати що це краще, ніж нічого. Звичайно є один великий недолік в режимі online це сам зв’язок, не в кожної людини він ідеальний і, на жаль, нічого зробити з цим в одну хвилину неможливо.

Отже, спілкування online дає можливість людям спілкуватися та знаходити нові знайомства, не зважаючи на відстань, але воно ніколи не зможе замінити справжні, «живі» емоції та почуття. Тим більше спілкування віч-на-віч в останній час стало більш цінним, ніж раніше.

#ЯМедіа

#IamMedia

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

#ЯМедіа

#IamMedia

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *