Критичне мислення: призначення, як розвивати та значення для лідера

Палєєва Влада.

Ми постійно знаходимося у вирі думок. Однак, усі люди мислять по-різному. Одні є пасивними одержувачами інформації, які вирішують проблеми переважно за допомогою інстинкту чи інтуїції, а інші є активними мислителя, які перш ніж прийняти рішення, ставлять під сумнів будь-яку думку та аналізують її за допомогою логічних міркувань. Тобто, критичне мислення-це здатність мислити чітко і раціонально, встановлюючи логічний зв’язок між речами задля отримання найкращого рішення.

Цей soft skill є важливим у будь-якій сфері життя та професії. Так, наприклад, вона допомагає у процесі розв’язання нестандартних задач, коли наявних знань та умінь не достатньо. При працевлаштуванні роботодавці надають перевагу тому працівнику, який в змозі оцінювати робочі задачі з різних сторін та приймати ефективні та нестандартні рішення.

Розвивати цю навичку потрібно ще з дитинства, але й у дорослому віці також можливо навчитися мислити критично.

Для цього потрібно постійно поповнювати свої знання у різних областях (читати книжки, дивитися документальні фільми, корисні канали на YouTube), адже чим більше знаєш, тим легше порівнювати та аналізувати. Не варто одразу вірити всьому, що ми бачимо в Інтернеті чи чуємо з пліток. Важливо завжди перевіряти інформацію та шукати першоджерела. Також слід навчитися правильно формулювати питання та обговорювати будь-яку інформацію, адже саме це стимулює здатність критично мислити. У ході обговорення людина вчиться оцінювати ситуацію, аналізувати її, відстоювати свою думку та правильно її аргументувати, робити висновки. Чудово розвивають цей soft skill гра у шахи, настільні ігри, вирішення ребусів та головоломок. Це допомагає розвивати логіку та встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.

Тому, в сучасному динамічному світі, коли існує багато фейкової інформації здатність критично мислити є важливою навичкою. Крім того, вона є компетенцію майбутнього у професійному середовищі та дозволяє будувати успішну кар’єру.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *