Культура миру та особливості її просування

Культури миру як окремі утворення існують, але не поширені. Їх можна виявити в громадах, які дотримуються релігійних вчень про ненасильство, і у відносно ізольованих корінних громадах, які вирішують усі конфлікти легко, але практикується ненасильством.

Загалом, миролюбність і агресія співіснують як кластери ставлень і поведінки, присутніх у різних пропорціях у більшості суспільств, відображаючи основну потребу людини у зв’язках, з одного боку, і так само основну потребу людини в автономії та особистому просторі, з іншого.

Кожне суспільство розвиває свої власні моделі балансування цих потреб, і ця модель може бути переважно ненасильницькою або періодичною насильством, що чергується з відносними періодами миру. Не можна сказати, що культура миру присутня просто за відсутності війни.

Скоріше, це безперервний процес ненасильницького вирішення проблем і створення інституцій, які задовольняють потреби всіх його членів.

Таким чином, культура миру сильніша в одних суспільствах, слабша в інших. Підтримувати культуру миру мають окремі особи, громади, уряди за допомогою стратегічного процесу, який створює правильні умови для її процвітання. Побудова, є активним процесом, який здійснюється з метою встановлення «позитивного миру».

Інституційно розбудову миру відстоює Організація Об’єднаних Націй (ООН) через багато своїх відділів, особливо Організацію Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). На своїй Генеральній конференції 1995 року ЮНЕСКО представила концепцію «культури миру», яку вона використовувала для позначення «цінностей, ставлень і поведінки, які відображають і надихають соціальну взаємодію та обмін, засновані на принципах свободи, справедливості та демократії, усі права людини, толерантність і солідарність». Відданість ЮНЕСКО миру також добре відображена в її девізі, який звучить так: «побудова миру в головах чоловіків і жінок».

Самокиш Антон.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *