Діяльність молодіжних громадських організацій

Молоді люди – рушійна сила від найважливіших змін у світі та загалом державі. Орієнтуючись у цьому, запроваджуючи молодіжну політику, законодавець передбачав молодим і активним людям широкий спектр гарантій і здібностей заради самореалізації, зокрема через створення молодої громадської організації.

Виходячи із закону молодіжна громадська організація організовується для створення діяльності, націленої на покращення та захист економічних, творчих, соціальних, духовних та інших загальних інтересів членів організації. Простіше кажучи це повідомляє про здатність об’єднати у формі молодіжної громадської організації активну команду та енергійність у будь-яких напрямках: спорту, здорового способу життя, подорожей; пропагування сучасного мистецтва; природоохоронні ініціативи; розумове формування молоді; технологічні клуби та IT-курси.

Молодіжна організація – відмінна можливість залучати грантові гроші іноземних фондів і реалізовувати захопливі ідеї. Специфіка реєстрації молодіжної громадської організації полягають спочатку із віку її засновників та членів. Виходячи із Закону України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» до молодіжної громадської організації можуть вступати люди у роках з 14 до 35 років. Як правило, установка діяльності таких організацій ще носить трохи особливий характер – молоді люди хочуть продати свої права і потенціал у сфері культури, спорту, формування держави і т. д. організувати молодіжну громадську організацію в Україні можуть не тільки її громадяни. Це право ще надано чужоземцям та особам без громадянства, які перебувають в Україні у легітимних підставах. Ценз віку 14 років.

Так само як і у звичайних громадських організаціях, у молодіжній організації утворюється і діє орган, що керує, влада якого обумовлюється у статуті. Відмінність серед звичайної громадської організації полягає в тому, що у складі виборчих органів молодіжних громадських організацій кількість осіб більш як 35 років не повинна перевищувати третину членів виборчих органів. Наприклад, коли керівним органом молодіжної організації є Рада, до складу якого вміщається три людини, то дві людини їх мають бути віком від 14 до 35 років, а один може бути старше.

Так само як і з членами молодіжної організації, необхідно бути дуже пильними та з особами, які вміщуються до складу очолюваних органів. Йде час і можна не виявити, як персона, яка стала членом Ради у 32 після 3 років, вже перестала бути «молоддю», проте час його повноважень за статутом зможе знову продовжуватися. Тут слід закликати дострокові загальні збори членів організації та набирати до складу очолюваного органу іншу особу, молодшу. Це може дозволити організації й надалі відповідати віковим умовам законодавства.

Створення молодіжної української організації – відважний крок, споруджуючи який слід незалежно розцінювати як потенціал, що розкривається, внаслідок юридичного оформлення організації, а й труднощами, які невіддільно супроводжують її діяльність. Попри все, заручившись висококласною юридичною підтримкою, можна перевести до мінімуму всі реальні труднощі і йти до своєї місії просто і радісно.

Потебня Дмитро

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *