Особистість у суспільстві

“Треба бути таким, як усі. Інакше не буде друзів, перспектив та особистого життя. Ти станеш самотнім і нікому не потрібним”.

Чи чули ви подібні думки? А може, ви самі прийшли до такого висновку? Чому всі, а особливо молодь, хочуть бути «своїми» у суспільстві? Хтось боїться бути «білою вороною», дехто боїться знущань і насмішок, а інші бояться втратити друзів. Але бажання приєднатися до колективу за будь-яку ціну може навіть зашкодити.

Копіювання інших лише для того, щоб подобатись їм, може мати зворотний ефект. Коли хтось вдягає маску, люди це відчувають. Подумай про те, що є дійсно важливим в житті для тебе. Запитай себе: «що найголовніше — бути визнаним людьми, чиї цінності відрізняються від моїх, чи залишатися вірним собі?»

Можна втратити особистість. Якщо намагатись догодити іншим, можна стати маріонеткою. Визнач свої цінності, переконання та живи у гармонії з ними, замість того, щоб бути схожим на хамелеона, який змінює кольори відповідно до навколишнього середовища. В одній стародавній книзі дуже мудро сказано: «Не йди за більшістю людей, якщо вони чинять зло».

Спроба бути своїм може вплинути на поведінку. Уникай людей, чия мова та поведінка відбивають погані цінності. Справжні друзі приймуть тебе таким, яким ти є. Потрібно звертати увагу не тільки на спільні інтереси, а й на спільні цінності.

Якщо ти не вписуєшся в якусь компанію, зупинись і проаналізуй причину. Тебе можуть не прийняти, оскільки ти маєш інші життєві норми та цінності. Якщо це так, ти можеш радіти, що залишився собою.

Витрачай свій час і енергію на те, щоб стати справжньою людиною. Якщо ти добрий і щирий, то такі ж люди тягнуться до тебе. Для цього виявляй особисту зацікавленість і намагайся зрозуміти їхній погляд щодо різних речей. Поважай їхнє право висловлювати свою думку, але не змінюйся заради них. Тоді у тебе буде багато хороших друзів.

Міщенко Сніжана

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *