Конфлікти поколінь

Різні покоління мають різні погляди на систему освіти та спосіб життя в цілому. Чим пояснюється така позиція і чому з’являються родинні конфлікти на цьому ґрунті?

Сучасна освіта. Яка вона? Сьогодні існують найрізноманітніші форми навчання. Наприклад, освітні курси, самоосвіта і, звичайно ж, у зв’язку з подіями останніх двох років, стає все більш популярним онлайн навчання. Процес переходу та адаптації до онлайн режиму був досить складним і незвичним для переважної кількості учнів та вчителів, але, як свідчить статистика, звикання сталося в перебігу декількох місяців. У студентів адоптація була швидша. Чому? У 1991 році з’явилася Теорія поколінь, розроблена Вільямом Штраусом і Нілом Хоувом, яка описує повторювані поколінські цикли. Теорія визначає цінності та цілі, які формуються у людини, враховуючи політичні, технологічні, економічні та соціальні погляди.

Діти, народжені в 1995-2010 роках, належать до цифрового покоління Z – зумери. Покоління, яке спрямовує свої сили на практичність і користь того, з чим взаємодіє. Вони не схильні до ризику, люблять простоту та уникають того, що не приносить радості й задоволення. Такі діти дорослішали в період, коли мобільні технології розвивалися як ніколи раніше. Цифрова епоха стала джерелом актуалізації професій у сфері IT-технологій. Звідси, нині, так багато підлітків з математичним й аналітичним складом розуму, бо їм з дитинства прищеплювали любов до точних наук. І нехай особистісний розвиток абсолютно індивідуальний, в порівнянні з попереднім поколінням Y, яке вважається більш стабільним і невимушеним у швидкості здобуття незалежності та самостійності, покоління Z більш заповзятливе на 43%. Покоління X і Y зараз – це батьки та батьки батьків. Це високоосвічене покоління, яке насамперед приділяє увагу важливості професії й безпосередньо пов’язує це із престижністю навчального закладу. Вони твердо переконані, що тільки таким шляхом можна досягти успіху та гарного кар’єрного зросту в майбутньому. Саме тому діти сваряться з батьками, коли розмова йде про вибір майбутньої професії, бо сучасне покоління характерне раннім інтересом до роботи та самостійності. Їх дії частіше зважені, обдумані й ґрунтуються на бажанні досягти своїх цілей будь-якими шляхами, не приділяючи уваги встановленим суспільством нормам.

Сучасна освіта прогресувала разом із нинішнім поколінням, замінивши багато енерго- й часовитратних речей всесвітньою мережею Інтернет, яка надає повний доступ до абсолютно будь-якої інформації в лічені хвилини. Зумери твердо переконані, що всьому можна навчитися самостійно, бо навіть відвідування університету не втілює інтересу до справи.

Дума Вероніка.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *