Критичне мислення: призначення, як розвивати, значення для лідера

Критичне мислення — це здатність мислити чітко й раціонально, воно включає здатність до рефлексивного та незалежного мислення. Лідер з навичками критичного мислення може зрозуміти логічний зв’язок між ідеями, визначити важливість аргументів, виявити невідповідності або помилки в міркуваннях і прийняти правильні рішення. Це навичка, яку необхідно розвивати  лідерам. Критичне мислення дозволяє оцінювати прийняті ними рішення і те, як ці рішення в кінцевому підсумку впливають на результати.

Щоб бути хорошим критичним мислителем, ви повинні вміти не тільки збирати інформацію, але й оцінювати релевантність цих варіантів. Наскільки вони важливі для ситуації та яка інформація матиме найбільший вплив на проблему. Наскільки ймовірні один наслідок над іншим? На які припущення можна покластися, а які слід поставити під сумнів? Усе це важливі питання, які допомагають людям уточнювати свої судження та приймати обдумані рішення.

Далі я перерахую деякі кроки, які потрібні лідеру для розвитку критичного мислення.

Засвоювання нових знань та отримання досвіду.

Коли ви стикаєтеся з новими знаннями та досвідом, вам потрібно проаналізувати, оцінити та обґрунтувати, як цю нову інформацію можна застосувати та інтегрувати в те, що ви вже знаєте. Заглиблюйтесь у свої дослідження, збираючи факти, цифри та статистичні дані, щоб визначати свої рішення та дії.

Розмова з іншими, щоб отримати іншу точку зору

Коли ви ділитеся історіями та берете участь у розмовах з іншими людьми, які мають різні точки зору, ви можете знайти способи співпраці, створення та інновацій. Як ти знаєш, що ти «правий»? Майже завжди можна знайти обґрунтування для підтримки своєї точки зору. Однак ваша точка зору може не дати повної картини ситуації.

Оцінювати думки, судження та рішення інших.

Будьте обережні, щоб не догодити іншим. Незалежно від рішення, ви знайдете людей, які його підтримують, і тих, хто ні. Цінним  є отримати розуміння та інші точки зору. Зрештою, вам доведеться прийняти зважене рішення.

Високопродуктивний лідер демонструє сильні навички критичного мислення і є рішучим. Вони знають, коли їм потрібно бути тактичними у своєму підході, і роблять це з усвідомленими рішеннями та відповідальністю за результати.

Самокиш Артем

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *