Гендерна рівність

«Кожна людина – всесвіт, на який навішувати «ярлики» стереотипів – все одно, що спростити архітектурну й інженерну справу — до малюнку «мій будинок» 4 річної дитини»…

Хотілось би трохи розказати про те, наскільки таке мислення заважає нам бути щасливими. Розберімо найрозповсюджені упередження, з якими ми зіштовхуємось у житті.

«Чоловіки схильні до точних наук, жінки – до творчості».

А тепер задумаємось, чи не знецінюємо ми вклад тих, хто написав «Мону Лізу», створив «Богемну рапсодію»? Чи не забули ми про великих жінок вчених, які зробили вклад у математику, хімію, фізику? Цей стереотип змушує творчих чоловіків займатись програмуванням, а жінок-дослідників – в’язанням крючком. Задумайтесь – можливо Ви один із них?

«Люди будуть сміятись з мене, якщо я робитиму речі, які мені подобаються». Не характер справи відображує нас, як особистість, а якість її виконання. Якщо Вам по душі – в’язати шкарпетки, знімати вайни чи грати на баяні – це частина Вас. Відношення до Вас буде змінюватись незалежно від того, ЩО виробите, а залежно від того ЯК ви це робите. Отож, можливо варто робити те, що ти хочеш і робити це якісно?

«Жінка має проводити життя з дитиною в одній руці – каструлею борщу в іншій. А чоловік – жити на роботі». А що, власне, змушує нас так думати? «Так було завжди»? Це – установка, яка мало належить реальності будь-коли.

Загляньмо до людей, які живуть «найприродніше» – сучасних мисливців-збирачів. І раптом виявиться, що там кожен член сім’ї приносить максимум користі: добуває їжу, шукає здобич, полює. Кожен приносить посильний вклад у виховання дітей, приділяючи дітям максимум уваги. Може, треба в них чомусь повчитись? Наприклад, бути собою!

Отож, це — тільки найпростіші та поверхневі зі стереотипів. Але як швидко і без вагань вони розбиваються, варто про них просто задуматись.

Для більшості людей гендер – це один із перших ярликів, які ми отримуємо при народженні, і які часто йдуть «в пакеті» зі стереотипами.

І хоча дехто досі думає, що гендерна рівність – це про стирання особистості, ми ж з вами знаємо, що це не має нічого спільного з реальністю. Давайте щодня робити свій маленький чи великий вклад у досягнення рівності. Будьте собою кожного дня і не давайте іншим на це вплинути!

Медвідь Вадим

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *