Молодіжне лідерство

Останнім часом населення світу збільшується, а відповідно і збільшується відсоток молоді у його структурі. Молодь, спілкуючись між собою, вкрай рідко прислухається до думки старшого покоління. Звісно бувають винятки, але зазвичай це так. Молоді люди знаходять собі друзів, кумирів, лідерів, за якими мимоволі або і цілеспрямовано копіюють їх поведінку, висловлювання, жести. А тому дуже важливо, коли такі лідери мають позитивні, прогресивні, молодіжні думки в суспільстві. Саме про них і поговоримо.

Одним із таких лідерів є шведська екоактивістка Грета Тунберг. У свої 15 років вона виступила у Шведському парламенті, а також на конференції ООН щодо питань зміни клімату. Цій дівчині спочатку вдалось привернути увагу до пожеж і засух, що поширювались Швецією, а згодом до її акції «Fridays for Future» приєднались мільйони осіб більш ніж з 50 країн світу. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: «В Німеччині зараз виступають діти за захист клімату. Важко уявити, що діти без будь-якого зовнішнього впливу, раптом усвідомлять те, що вони повинні взяти участь у цьому процесі».

Звичайно, не кожен у віці 16 років може публічно дискутувати з канцлером Німеччини, отримувати підтримку від прем’єр-міністра Великобританії Терези Мей, експрезидента США Барака Обами. Але все ж таки журнал «Time» включив її до списку 100 найбільш впливових людей 2019 року, а британський журнал «i-D» назвав Грету голосом покоління.

А тепер перейдемо до менш відомих, але не менш корисних для суспільства лідерів, що ведуть за собою не лише молодь, а й цілі галузі, наприклад виробництво паперу. Так, наш співвітчизник Валентин Фречка винайшов спосіб виготовляти папір із сміття, а саме: з опалого листя. При чому це вже не просто ідея, а вже робоча модель. Так як навесні 2021 року вже було вироблено з такого паперу 1,5 тонни біорозкладних пакетів.

Роль молодіжних лідерів в розвитку суспільства дуже велика. Вони розумні, ініціативні, енергійні й завдяки цьому, являються рушійною силою в зміцненні і модернізації суспільства.

Здор Владислав

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *