Молодіжне середовище: комунікація і конфлікти

Молодіжне середовище є дуже цікавим та інформативним з точки зору дослідження. Сучасна комунікація дуже відрізняється від того, що було, наприклад, навіть 10 років тому. Це все пов’язано із розвитком сучасних технологій та пристроїв. Те, що, здавалося, можливе лише у фантастичних фільмах, наразі є буденністю.

Кажучи про комунікацію, то популярним способом спілкування є різні месенджери та соцмережі. Наразі є великий обсяг інформації, який можна передати аудіо- чи відеоповідомленням. Наприклад, можна йти дорогою та зняти як ти зараз виглядаєш і куди ідеш. Можна записати аудіо або войс (як це популярно називати), у якому розповіси про свої плани чи настрій. Не можна не згадати веселих та різноманітних стікерів, які можна надсилати, щоб підняти настрій своєму співрозмовнику. Безумовно, це більш цікаво, аніж раніше, коли комунікація була лише через СМС чи телефонні дзвінки.

Але незмінним лишається те, що конфлікти нікуди не ділися. Не дивлячись на те, що є багато літератури та інформації про подолання конфліктів, все одно трапляються неприємні ситуації між людьми.

Це з одного боку нормально, тому що інтереси у всіх свої. Кожна людина має право на власну думку та право вибору. Але потрібно «екологічно» їх захищати. Під терміном «екологічно», я маю на увазі вирішення конфлікту із найменшими втратами (енергії, сил, нервів) для обох сторін.

Щоб досягти такого рівня подолання конфліктів треба спільне бажання. Якщо ж конфліктуючи з іншим помічаєш, що це приносить задоволення йому чи їй (буває й таке), то краще якнайшвидше закінчити діалог. Тому що такій людині ти нічого не докажеш, а ще змарнуєш час та свій настрій.

Дегтяренко Олександра

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *