Резолюція № 2250, що про неї відомо

9 грудня 2015 року Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію №2250, яка стосується молодих людей, їх внеску у мир та вирішення конфліктів.

Даний документ виокремлює молодь як соціальну групу та відзначає, що сучасне покоління молоді є найбільш чисельним з тих, які коли-небудь існували, а також, що у більшості країн, де проходять озброєні конфлікти, молодь складає більшість населення.

Резолюція також звертає увагу на необхідності інклюзивного розвитку в якості одного з ключових інструментів запобігання конфліктів та досягненні стабільності.

Резолюція стосується країн на території яких проходять збройні конфлікти, в тому числі Україна. Рада безпеки ООН висловила своє занепокоєння тим, що ці конфлікти дуже негативно впливають на молодь. Перешкоджає її отриманню нею освіти тощо. В зв’язку з цим закликає Керівництво цих країн залучити на всіх рівнях вирішення конфлікту молодь, а також запобігти виникненню екстремізму та тероризму.

Закликає всі відповідні сторони, в тому числі при проведенні переговорів і здійснення мирних угод, брати до уваги, згідно з обставинами, участь і думки молодих людей, визнаючи, що їх маргіналізація чревата згубними наслідками для забезпечення стійкого миру в усіх суспільствах, включаючи, зокрема, такі конкретні аспекти, як:

a) потреби молоді в ході репатріації і розселення, а також їх

потреби, пов’язані з реабілітацією, реінтеграцією і постконфліктним відновленням;

b) заходи, спрямовані на підтримку місцевих молодіжних мирних ініціатив і місцевих процесів розв’язання конфліктів і на залучення молоді в діяльність механізмів по здійсненню мирних угод;

c) заходи по розширенню прав і можливостей молоді в процесах розбудови миру та вирішення конфліктів;

Підкреслює важливість врахування місіями Ради Безпеки міркувань, що стосуються молоді, в тому числі, згідно з обставинами, за допомогою проведення консультацій з місцевими та міжнародними молодіжними групами.

Рябов Дмитро

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *