Принципи підтримання миру та протистояння фейкам

Питанням підтримки миру у світі задаються багато різноманітних організації: від локальних у державі до глобальних світових.

Тож основні принципи, щодо підтримання миру, які закріплені в Статуті ООН:

  • Принцип не застосування сили або погрози силою
  • Принцип мирного вирішення спорів
  • Принцип територіальної цілісності держав
  • Принцип непорушності кордонів

Розглянувши їх детальніше можна зауважити, що ці принципи є доволі універсальними і можуть бути використані не лише у глобальних масштабах (між країнами), а й при внутрішніх державних конфліктах. Спроектувати ці три принципи можна навіть на будь-які стосунки двох або більше людей.

Наприклад, не застосовувати свою силу на протиправні дії проти свого партнера; мирно вирішувати будь-які суперечки (знову ж таки не застосовуючи силу); усунути можливі насильницькі обмеження свободи; поважати та не порушувати особисті межі свого партнера (опонента).

Що таке фейкова інформація? Це повністю або частково вигадана інформація про якийсь об’єкт чи подію. Масове використання мережі інтернет та телебачення дало більше простору для розповсюдження фейків в цілому та фейкових новин зокрема. Та одночасно більшість з нас має величезні можливості перевіряти інформацію не лише перед тим щоб їй вірити, але й перед тим щоб її переглядати.

Базові способи протистояння фейковій інформації:

Завжди перевіряти джерело інформації – це є офіціальне представництво компанії, держави, каналу в мережі інтернет чи просто хтось невідомий залив відео на YouTube.

Шукати самостійно – побачили щось, не лінуйтесь, загугліть самі і подивіться чи є ці дані на просторах інтернету ще десь, чи побачена вами інформація може віднесена до неправдивої. Наприклад, інформацію про якусь новину треба пошукати окремо, якщо вона дійсно мала місце відбутися, то напевно про неї напишуть ще кілька порталів новин.

Якщо ж ви слухаєте чиюсь думку на подію, то краще знайдіть ще пару аналогічних відео чи статей і співставте думки  авторів, іноді вони ну дуже протилежні, що не виключає можливості подання неправдивої інформації (часткової або повної) автором.

Усе вище перелічене є методами критичного мислення, що є головною зброєю у нашій щоденній боротьбі з фейками. Не використовуючи його у своєму житті (а не тільки у всесвітній мережі) ви наражаєте себе на небезпеку маніпулювання вами та управління вашим життям хибною інформацією та тими хто її створює та розповсюджує.

Лаврів Наталія

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *