Успішні практики самореалізації молодих людей

Життєва самореалізація – сильний прояв розвитку особистості, дій першочергових потреб в компетентності, в особистісному зростанні, в близьких стосунках з людьми і в гармонійному житті.

Якщо вона є у вигляді досягнень у важливих для особистості сферах життєдіяльності, то людина проявляє задоволення життям, свою ефективність, віру в себе, у людини підвищується загальна самооцінка. Це «тримає» її в житті, не дивлячись на окремі невдачі, допомагає жити з надією на краще, поборювати труднощі.

Незадоволення самореалізацією – найбільша психологічна проблема для більшості людей будь-якого віку і статі. Це призводить до переживань, краху надій на знаходження хорошої роботи, на любов і створення сім’ї, на можливість змінити себе, свої шкідливі звички і слабкості, надій на заняття улюбленою справою, і т. д.

Частіше всього значимими сферами самореалізації є робота і освіта, стосунки з протилежною статтю та друзями, хобі, сім’я і діти, стосунки з природою і соціумом.

Дані досліджень показують, що організувати  повноцінне гармонійне життя і самореалізацію можливо в любому віці. Люди, що регулярно займаються оздоровчими практиками, дають більш високі оцінки своїй самореалізації і гармонійності особистості, ніж не практикуючі.

Дослідження в компаніях Google, Intel показали, що заняття йогою, дихальними вправами, медитацією прояснюють свідомість і мислення, зміцнюють здоров’я і стосунки, знижують артеріальний тиск, зміцнюють імунітет, знижують на 30% рівень стресу у працівників.

Важливо, що досягнення успіху і гармонії, перш за все, пов’язане з особистісними зусиллями людини в побудові оптимальних ціннісних орієнтацій і способу життя і повинно  продовжуватися все життя. 

Сапун Богдан

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *