Критичне мислення: призначення і як його розвивати

Критичне мислення, а точніше його відсутність у більшої частини населення, наразі є лихом сьогодення для нашої країни.

Як часто ми віримо якійсь інформації навіть не думаючи, що вона сфальсифікована? Як часто ми піддаємося емоціям і не здатні бачити правду? І як часто ми зупиняємося і запитуємо себе: «А чи це дійсно так і є? Треба перевірити». На жаль останнє ми робимо набагато рідше ніж перші дві дії.

Критичне мислення може реально покращити якість нашого життя. Що рекомендую робити?  Аналізувати, порівнювати, оцінювати та перевіряти інформацію з будь-яких джерел; бачити проблеми та ставити питання. Іноді лише одним влучним питанням можна зрозуміти абсурдність інформації, переконання і т. д. і зекономити купу часу (або чогось-іншого).

 Насправді кожен з нас може навчитися критично мислити. Не потрібно специфічних завдань, виділеного часу і дорогих курсів. Наше життя і є найкращим місцем навчання. Тисячі проблем, рішень, завдань кожен день дають найціннішу можливість тренувати свій мозок відразу на практиці. Висувайте гіпотези, ставте питання, шукайте відповіді, аналізуйте та порівнюйте інформацію з різних джерел.

Лише так згодом ви будете легко та швидко приймати нешаблонні, обмірковані, незалежні та оптимальні рішення.

Лаврів Наталія

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *