ГЕНДЕРНЕ НАСИЛЬСТВО: ПОРУШЕННЯ НОРМ ПРАВА ЧИ МОРАЛІ ?

Дарья Федоренко

На сьогоднішньому етапі розвитку країни чітко виражена тема гендерної рівності, але не все так гарно як здавалось, поряд з рівністю між чоловіком та жінкою все більш зростає проблематика гендерного насильства, яка торкнулась кожної країни.

Гендерне насильство – це комплексна проблема, складні, комбіновані насильницькі дії, що спираються на ознаку статті, які охоплюють економічні, політичні, соціальні сфери життя. Причому, сукупність насильницьких дій, загалом, здійснюються чоловіками по відношенню до жінок. Хочу нагадати, що ще з давніх часів жінок дискримінували майже в усіх аспектах життєдіяльності, нав’язували думку про чоловічий ідеал, не дозволяли займатись військовою та політичною діяльністю, чітко розмежовували гендерну стать, що спричинило глобальні проблеми у світі.  

Гендерне насильство гостро впливає та пригнічує права та свободи жінок, саме через статеву приналежність, –- це виражається в фізичних, психологічних та сексуальних формах. У зв’язку зі статевою нерівністю з’являються владні відносини у приватній та публічній сфері, також воно має вираження як через дію, так і через бездіяльність.

На мою думку, гендерне насильство порушує норми права, адже ознаками гендерного насильства є: певні моральні та психологічні утиски, примусові сексуальні дії, порушення загальноприйнятих норм поведінки, застосування фізичної сили, та інші діяння, що можуть спричинити шкоду здоров’ю та життю жінки.

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *