ЧОМУ БУДІВЕЛЬНИЙ ТАБІР ЗА УЧАСТІ ВОЛОНТЕРІВ ВИХОДИТЬ ДОРОЖЧЕ ЗА КОМАНДУ ПРОФЕСІЙНИХ БУДІВЕЛЬНИКІВ І ЯКА ЙОГО МЕТА

Волонтерський рух БУР(Будуємо Україну Разом) виник у 2014-му році із волонтерської акції, яка мала на меті відновити постраждалі від війни будинки на сході країни. Згодом, волонтерські акції почали відбуватися по всій країні та набули форми таборів. Станом на зараз, БУР є спільнотою, що налічує більше 4000 унікальних волонтерів, відвідав 75 населенних пунктів та має 12 локальних осередків.

Так що ж таке БУР табір?

Зазвичай, це волонтерська акція тривалістю у 7-10 днів, де 20 зовсім незнайомих волонтерів допомагають місцевій громаді із облаштуванням громадського простору, ремонтом у будинках малозабезпечених сімей та, навіть, малюванням муралів. На кожному об”єкті є мінімум один професіонал своєї справи – майстер, який донесе техніку безпеки та допоможе розібратися з інструментами. Вони можуть бути абсолютно різними – молоток, кувалда, замішувач бетону, болгарка чи зварювальний апарат. І це не проблема навчитися працювати із тим чи іншим знаряддям, хоч навіть із усіма одразу, бо майстри зазвичай відкриті до експериментів, і не сварять, якщо раптом забиваючи один цвях ти зносиш одразу пів стіни! Або, коли вперше замішуєш бетон, і всі оточуючі, несподівано для себе, дізнаються, який же він на смак.

Подібні акції привертають увагу місцевих мешканців. Дорослі дядьки й тітки приходять зі своїми дітьми, аби привести до ладу їхнє звичне місце відпочинку. Малеча охоче береться за будь-яку роботу і просить навчити орудувати тим чи іншим інструментом. У такі моменти ти вже сам стаєш майстром на своєму маленькому куточку відповідальності.

Проте, БУР – це не тільки про роботу. Спільні співи пісень біля вечірньої ватри, екскурсії, майстеркласи, настільні ігри до ранку, йога та баскетбол і, звісно ж, нові фоловери в інстаграмі – усе те, що ми називаємо незабутніми емоціями. А ще незабутніше – те, що ми лишаємо по собі.

Дійсно тішуся змінам в громадах. Тішуся продовжувати спостерігати через роки, заходячи на фуйсбук сторінки знайомих людей, або в гостях, коли потрібен хост в новому місті.

От і виходить, що табір – це дорого. Дорого прощатися із різ(в)ними громадянами єдиної країни.

Більше про БУР можна дізнатися тут https://www.facebook.com/BuildingUkraineTogether/
 У БУРу також є осередок в Чернігові, тому запрошуємо на акції https://www.facebook.com/burchernihiv/

Пінчук Станіслав

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *