ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ДО 2030 І ВНЕСОК МОЛОДІ В ЇХ ДОСЯГНЕННЯ

Двадцять перше століття – це століття великих відкриттів та повсякденного розвитку. Весь час від  народження  нашої планети  всі живі істоти  знаходилися на стадії  еволюції так само як і люди. Еволюція  живих  істот, до яких відносимо і людей супроводжується постійним  розвитком даної особини.

Від давніх неандертальців ми розвинулися до сьогоднішнього дня, за допомогою еволюції наших предків,  які  вперше виробили і застосували знаряддя праці, примітивну зброю, навчилися видобувати вогонь.

 На сьогодні ми маємо дуже багато відкриттів, але ці відкриття не є безпечними. Зараз перш ніж щось вигадати люди забувають подумати, а чи буде це безпечно, а не задасть це шкоди нашій планеті. У вересні 2015 року у Нью-Йорку відбувся Саміт ООН зі сталого розвитку. Підсумковим документом Саміту «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталогорозвитку до 2030 року» було затверджено 15 Цілей сталого розвитку:

1. подолання бідності;

2. подолати голод, забезпечення продовольчої безпеки, поліпшити харчування і досягти максимуму у розвитку сільського господарства;

3. сприяти здоровому способу життю та приучувати до цього молодь;

4. забезпечувати освітою всіх у будь-якому віці та впродовж всього життя, щоб вона була якісною та справедливою.

5. забезпечити усіх рівними правами як дівчат, так і хлопців, щоб була гендерна рівність;

6. доступ до водних ресурсів та управління їх і санітарією;

7. дати доступ всім до якісних недорогих джерел енергії;

8. дати всім людям гідну працю із забезпеченням гарних умов працювати, дати гарний економічний приріст країні;

9. запровадження індустріалізації створювати нові інновації та підтримувати сталу інфраструктуру;

10. скорочення нерівності;

11. забезпечення екологічної стійкості міст;

12. забезпечення переходу до раціональних моделей споживання і виробництва;

13. боротьба зі зміною клімату;

14. з розумом та раціонально  використовувати  ресурси  океанів та морів;

15. почати боротися з спустеленням, почати розумно використовувати лісові ресурси, розробити план відновлення екосистем суші.

Всі ці цілі дуже важливі та обов’язкові до виконання, але для більш успішного їх виконання потрібно запрошувати молоді та вислуховувати їхні рішення що до розв’язання цих питань. Чому так? 

Є один гарний вислів: «Дорогу молодим». Зараз розвиток йде в ногу з молодими спеціалістами, студентами, та навіть учнями. Всі ці перечислені класи людей мають своє індивідуальне бачення на всі ці проблеми, ні хто не знає їхні думки й за звичай дорослі не хочуть слухати молодих людей думають що не достатньо досвіду чи вмінь. Але б якщо люди хоча б трішки почали прислуховуватися до молодих людей, дітей то може б з всіх цих 17 цілей було б тільки 10. 

Я є гарним прикладом студента у якого є дуже багато ідей що до розв’язання деяких проблем світу. Зараз однією  зважливих проблем є глобальне  потепління та парниковий  ефект. Зелена енергетика та електрокари є  гарним прикладом як би  можна  було розв’язувати дві проблеми. У світі є дуже багато міст та мегаполісів якби на кожному даху всіх будинків світу були заставлені сонячними батареями та вітряками то це вже б значно зменшило б викиди від спалювання вугілля та теплових електростанціях. І це лише одна ідея із багатьох які є ще в мене.

Шкраб Євгеній

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *