Твоя особистість і друзі

Усі ми потребуємо друзів. Хороші друзі роблять наше життя щасливим і радісним, дозволяють розкрити найліпші грані нашої особистості, стати ще кращими. Погане товариство може довести нас до біди, тому потрібно виважено обирати друзів. Погані друзі можуть псувати нас зсередини і підштовхувати до немудрих рішень.

Для справжньої дружби недостатньо просто мати спільні інтереси чи хобі. Для дружби потрібно щось більше. В одній мудрій книзі написано: «Справжній друг любить повсякчас і в нещасті стає рідним братом». Доброта, відданість, щедрість і щирість –  саме такі риси  має виявляти справжній друг. Така людина буде завжди поруч і в радості, і в горі. Такий друг не побоїться дати нам пораду, якщо ми йдемо неправильним шляхом або хочемо прийняти немудре рішення. Другу можна у всьому звіритись і будь-коли подзвонити чи написати. Друг розуміє тебе і співчуває, коли тобі боляче.

Якщо людина не дуже вправно знаходить друзів, що може допомогти в соціалізації?

  1. Щиро цікавитись іншими.

Спочатку можна спробувати виявляти зацікавлення до кількох людей. Розширяйтесь, дружіть не лише з ровесниками. Варто пам’ятати, що спілкування — це діалог, а не монолог. Ті, хто вміє слухати, дуже цінні друзі.

2. Намагатися зрозуміти інших.

Важливо терпеливо слухати співрозмовника, навіть якщо не погоджуєшся з ним. Шукай в чому ваші погляди схожі. Висловлювати свою думку краще дружньо і ввічливо, розмовляючи з іншими так, як хотів би, щоб розмовляли з тобою. Сперечаючись, висміюючи, ображаючи і засуджуючи інших, можна відштовхнути їх від себе.

Ми знайдемо справжніх друзів, якщо будемо докладати зусиль, а не лише бажати цього. Здобути досвід у дружбі — це так само як навчитись їздити на велосипеді. Потрібна не тільки теорія, але й практика. Навіть якщо це вдасться не одразу і доведеться набити гуль. Якщо ви рішуче налаштовані знайти справжніх друзів, не опускайте рук!

Міщенко Сніжана

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *