Хто такі лідери та навіщо вони суспільству?

У соціальній психології суспільство поділяють на великі та малі групи. Великими групами є держави,  нації, партії,  релігійні спільноти тощо. Малі групи це робочі колективи , група студентів, компанія друзів, сім’я. Саме в малих групах частіше поширюється такий термін як лідер.

Лідер – це особа , яка наділена найбільшим ціннісним потенціалом та має провідний вплив у групі.

Не кожен може стати лідером, адже лідер не висувається групою на дану посаду. Людина явно або неявно для себе стає лідером. На мою думку, це перш за все йде від характеру людини, а вже потім від її ставлення до колективу та колектива до неї. Людина –лідер зазвичай спокійна, приймає зважені рішення, прислухається до скарг та порад інших членів соціальної групи. Саме тому лідер переважно приймає безпосередні рішення, пов’язані з груповою діяльністю.

 Не треба плутати лідерство та керівництво , це зовсім різні поняття, та у соціальних групах зазвичай ці звання отримують різні особи. Лідерство прагне пробудити в учасниках групи цілі, до яких вони підуть, наповнити їх необхідною енергією. Ефективність цих дій залежить від ступеня авторитету  лідера. Але зазвичай усі члени соціальної групи  прислухаються до його слів, тому що не лідер заробляє авторитет, а наявність авторитету робить людину лідером.

Людина-лідер завжди має однодумців, приймає зважені рішення, непередбачувана та винахідлива. Головний принцип успіху – це легкість. Саме тому лідер до якого будуть прислухатися необхідний кожному колективу.

Забіяка Анастасія

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *