Критичне мислення як сучасна необхідна навичка

Критичне  мислення є однією з характеристик, що  відрізняє  успішних людей від інших. Взагалі, подібний тип мислення має багато  переваг як в повсякденному  житті, так і в професійному  спрямуванні. Що ж, власне, є тим «критичним  мисленням»?

По-перше, це вміння тверезо мислити й не приймати  рішення  під  емоційним  впливом. Коли людина на емоціях, це їй заважає об’єктивно оцінити ситуацію.

По-друге, не треба довіряти всьому, що вам кажуть. Діліть все сказане на двоє – є доброю порадою в цьому випадку, а й іноді можна сміливо ділити на п’ять. Мова  йде про новини та весь той інформаційний  потік, що зараз оточує нас просто всюди. Думаю, що не треба казати  наскільки в теленовинах  наразі  можна   побачити  правди чи неправди. Маніпулювання масами  дуже просто реалізується через перекручування  інформації.

Через призму історії ми можемо побачити як критичне мислення було саме тією характеристикою, що відносила людину до інтелігенції, яка своєю  чергою  була  рушійною силою розвитку  країни.

Наразі критичне мислення необхідністю у деяких професіях, та я вважаю, що воно необхідно кожному, не зважаючи на те ким він працює. Його роль в нашому  повсякденному  житті  дуже тяжко переоцінити. З постійним розвитком сучасних технологій, а іноді й дуже стрімким, зростає й потік  інформації на кожного з нас. Критичне  мислення може стати тим  стовпом, який не дасть вас змити потоку інформації  звідусіль. Ну і додатково  збережуть вас від  марної  витрати ваших нервів, які ви могли б витратити на щось дійсно важливіше за неправдиву інформацію.

Марина Лук’янець

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *