Гендерна рівність

Гендерна рівність – це рівні права і можливості для жінок та чоловіків у суспільстві, рівні умови для реалізації прав людини, участі в національному, політичному, економічному, соціальному та культурному розвитку, отриманні  рівних  винагород за результатами праці.

Сьогодні, жінки в більшій мірі відстоюють свої права, але ж іноді ми стикаємося з різними стереотипами та дискримінацією жінок. В робочій сфері – нерівна оплата праці. У сімейних стосунках гендерна нерівність зазвичай проявляється у нерівному розподілі обов’язків між чоловіком та дружиною. Йдеться про те, що нібито вся хатня робота — прибирання, готування їжі, прання — це виключно жіноча робота. Чоловік, у свою чергу, має забезпечувати родину фінансово та бути головним. Щодо народження і виховання дітей теж існує стереотип, що саме жінка повинна йти в декретну відпустку і займатися вихованням дитини, а чоловік працювати. Але чи всі згодні з цими розповсюдженими стереотипами?

Кожна жінка має такі ж самі права, як і чоловіки, а саме тому може претендувати на гарну роботу, заробітну плату, розвиток особистий та кар’єрний та самореалізацію. Що ж роботи, щоб викорінити дискримінацію жінок?

  • Важливим кроком на шляху до гендерної рівності є скасування розподілу професій на «жіночі» і «чоловічі».
  • Допомога жертвам домашнього насилля.
  • Декретна відпустка для «чоловіків».
  • Жінки в політиці.
  • Спростування стереотипів.

Суспільні стереотипи нерідко виникають через брак інформації, тому важливо змінювати це через впровадження медійних кампаній, інформаційно-просвітницької діяльності тощо, аби змінити загальні уявлення про гендерні ролі та розподіл обов’язків між чоловіками та жінками.

Кучинська Валерія

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *