Критичне мислення – шлях до розвитку

Останнім часом все частіше можна почути термін “критичне мислення”. Велика кількість сучасних приватних шкіл, популярних університетів акцентують на ньому увагу у своїх програмах. Підприємці намагаються найняти працівників з цим типом мислення, а професіонали своєї справи знаходять помилки у сучасному діянні людей через його відсутність. Що ж таке критичне мислення, чому воно так необхідно та як його розвивати ?

Критичне мислення – це  вміння  людини  приймати  правильні  рішення, не базуючись на суб’єктивному  баченні  світу. Вона здатна  ставити  під  сумнів  ті  переконання, які  намагається нав’язати їй суспільство або навіть вона сама собі. Така людина не буде сприймати інформацію з різних джерел, поки не задумається, чи дійсно це правда. Вона не піддається емоціям та перебільшенню значимості інформації.

Критичне мислення необхідно людині. Тим, хто все сприймає не досліджуючи і не задумуючись, легко маніпулювати. Така людина буде вірити всьому, що розумно звучить. Оскільки сучасне суспільство потребує все більше інформаційно мислячих людей, адже робоча сила втрачає свій попит, критичне мислення все більше стає потрібним. Вміння вносити логічні припущення щодо розв’язку проблем, які не вирішувались до тебе, будувати причино-наслідкові зв’язки стають все більш цінними в нашому житті.

Щоб мислити критично необхідно розвиватися. Знання багатьох галузей дозоляє людині робити більш точні висновки. Зараз майже всі галузі включають в себе знання різних напрямків. Візьмемо для прикладу урбаністику. Для логічних висновків цієї галузі необхідно знати економіку, політику, історію, архітектуру, психологію і т.д. У навчанні необхідно ссилатися на підтверджені ресурси. Спілкування з людьми різних галузей допоможе дізнаватися про різні речі швидше. Для викладачів дуже важливо задавати питання, а не просто викладати готову інформацію. Так людина може дійти до висновків сама, а не сприймати все не думаючи.

Отже, критичне мислення необхідно в сучасному суспільстві. Розвиваючи його, ми будемо тими, хто зможе розвивати цей світ та змінювати його на краще. 

Савченко Олександра

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *