Соціальні мережі: інструмент миру чи конфлікту?

Правозахисники вже понад десять років використовують технології соціальних мереж для організації мирних протестів та захисту демократії.

Нещодавно миротворці виявили, що вони можуть бути інструментом для розуміння динаміки конфлікту і більш ефективної протидії екстремізму. Однак потенціал соціальних мереж як мегафону для просування прав людини, демократії та миру затьмарюється тим, що вони використовуються для радикалізації та насильства через кампанії з дезінформації. Ця “лінія фронту онлайн” буде зберігатися, якщо органи, що регулюють компанії соціальних мереж та громадяни не переглянуть поточну політику та практику.

На Стокгольмському форумі зі світу та розвитку 2021 року дослідники, політики, технологічні компанії та організації громадянського суспільства мали можливість вивчити, як можна використовувати соціальні медіа з метою миробудування, та оцінити заходи політики у відповідь на шкідливі кампанії з дезінформації в Інтернеті.

Ця тематична довідка підготовлена під враженням від цих дискусій, зокрема, про “янусовий” характер соціальних медіа. У ньому подано чотири рекомендації – по одній для практиків миробудування, політиків, компаній соціальних медіа та громадян – для захисту миру, демократичних інститутів та добробуту людей:


• Фахівці зі світобудування повинні систематизувати використання технологій соціальних медіа для аналізу зацікавлених сторін конфлікту, раннього попередження, контрповідомлень та захисту демократії та прав людини;


• Політики повинні припиняти шкідливі кампанії з дезінформації у соціальних мережах шляхом створення ефективного нагляду та суворих правил управління даними;

• Технологічні компанії повинні переглянути свої інструменти соціальних мереж, щоб запобігти їх використанню в згубних політичних цілях та перевагу конфліктів консенсусу;


• Громадяни повинні підвищити свою стійкість до дезінформації, а також вимагати розуміння того, яку інформацію про них збирають компанії соціальних мереж, як вона використовується та ким.

Козел Олексій

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *