Фейки у наш час та протистояння їм

Наразі дуже розповсюджені різноманітні соціальні мережі, сайти, блоги, а найцікавіше те, що абсолютно усі як молодь, так і дорослі люди зацікавлені в цьому. Ми витрачаємо свій час для того, щоб подивитися якісь новини, побачити нову машину чи щось інше на сторінках у соціальних мережах інших людей. Але, на жаль, існує погана сторона – це фейки, і напевно ви чули про них, так?

Адже контрафактна інформація є скрізь – на сторінках  соцмереж і ЗМІ, на полицях магазинів і аптек, у наукових  дослідженнях і чутках, що розповідає ваш хлопець  чи  дівчина  під час зустрічі. Хочу дати вам поради та розповісти як же протистояти  фейкам та як не попастися на них.

Спочатку, хочу докладніше  розібрати  словосполучення  інформаційні фейки. По-перше, це нав’язування точок зору та цінностей, які є вигідними для тих, хто  створює  чи  замовляє те або  інше  повідомлення. По-друге, це звичайна  маніпуляція над нами, над нашими думками, діями та рішеннями. І по-третє, це може бути у деяких  випадках  дурний жарт, який не несе за собою нічого корисного.

Отже, метою кожного створеного фейку є вплинути на наші думки, адже людство – це не мільярди людей, а мільярди  індивідів, які мають свободу волі та вибору.
 

Тепер розберемо, як же протистояти інформаційним фейкам. Коли ми вже розуміємо, що ж вони означають, набагато  легше боротися з ними. Нам залишилося дізнатися як побудовані фейки і як же їх розрізняти  від  правдивої  інформації. Побудова фейків: перш за все це невідоме  походження інформації та матеріал без авторства; багато  емоцій у заголовку; також, коли ви  бачите  багато  слів  написаних великими літерами, слова такі як “ШОК”, “СЕНСАЦІЯ” та “СТАЛА ВІДОМА СТРАШНА ПРАВДА”; і звичайно якщо у тексті є багато помилок і його  коментують  невідомі політики чи експерти – відразу  закриваємо  цю статтю і читаємо щось інше.
 

На завершення, хочу вам розповісти особисті три правила, які зможуть захистити вас від фейкової інформації: слідкуйте за своїми емоціями, перевіряйте інформацію перш ніж  ви  захочете поширювати її та ще раз зробіть перевірку перед тим, як діяти на основі прочитаного чи побаченого.
 

І найголовніше – завжди пам’ятайте: ваша думка цінна, ваші рішення – важливі, ваші дії – впливають на світ!

Марина Лук’янець

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *