Як молодь може бути почута

22-23 вересня 2019 року в Нью-Йорку був проведений саміт Організації Об’єднаних Націй з приводу кліматичних змін на планеті. Захід був формальним та монотонним до появи юної екологічної активістки Грети Тунберг.

16-річна дівчинка, родом із Швеції, палко звернулася до світових лідерів держав. Головним меседжем еко-захисниці був заклик до вирішення  питань  пов’язаних  із  викидами  вуглекислого газу. За даними Міжнародних науковців, Грета дійшла висновку, що  наслідки  від  наявності  наднормової  кількості СО2 на нашій планеті стануть незворотними вже через 8-10 років.

“Ви розкидуєтеся порожніми словами, ви вкрали мої мрії, моє дитинство! Але мені ще пощастило. Люди страждають, вмирають. Цілі екосистеми руйнуються. Ми стоїмо на порозі  масового вимирання. А все, про що ви можете говорити – це гроші та казки про нескінчений  економічний розвиток. Як ви смієте!”– Так почала свій виступ дівчинка. За свою сміливість перед політиками, Тунберг отримала премію Людина Року.

В мережі почався справжній ажіотаж з приводу цієї  ситуації.  Користувачі Інтернету розділились на два табори.  Одні  вважали її месією, а любителі всесвітніх змов почали доводити свою нову “теорію’ з приводу фінансування Грети вищими інституціями різних держав. 

«Вона має вигляд дуже щасливої юної дівчинки, яка в передчутті світлого й чудового майбутнього. Як приємно це бачити!» – написав у своєму twitter-акаунті 45 президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп. 

Таким чином, зовсім юна громадянка Швеції довела всьому світу те, що навіть в підлітковому віці можна бути почутою. Для цього всього на всього потрібні три складові: Ідея, Мрія та Наполегливість.

Бойко Костянтин

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *