Інструменти запобігання конфліктам у молодіжному середовищі

Шпитальний Богдан

Конфлікт є невід’ємною приналежністю людського суспільства протягом всієї історії його існування. Конфлікти молоді можуть виникати, як в командному колі, під час навчання так і просто на вулиці. Час і надзвичайна ситуація випробовують наш психологічний стан і впливають на ефективність і продуктивність навчальної і повсякденної діяльності. 

Якщo в команді переважають конфлікти з негативним впливом (деструктивні), вони можуть перекреслити всі хороші наміри студентів та перешкодити досягненню результатів. Тому дуже важливо вчасно запобігти конфлікту або посприяти конструктивному вирішенню цього конфлікту. 

Для запобігання конфліктів, як мені здається, допомагає правильна організація групи, чіткий розподіл ролей та постійна підтримка дружньої атмосфери.

Також існує декілька методів для вирішення конфлікту у молодіжному середовищі, якщо ви лідер або викладач ви можете їх використовувати:

– Визначити проблему конфлікту;

 – Вислухати конфліктуючих поодинці, щoб дати їм змогу виговоритися, знизити емоційну напруженість, а самому зробити попередні висновки;

– Прийняти попереднє рішення про можливі шляхи вирішення конфлікту, пам’ятаючи при цьому, щo не буває абсолютно правої та винуватої сторони;

– Знайти компроміс;

– Пoступове згладжування протиріч.

Як людина, яка заздалегідь не хоче провокувати конфлікт ви повинні знати при яких обставинах конфлікти можуть початись та як їх уникнути:

– При поганому настрої чи в момент роздратування обмежити спілкування;

– Завчасно підготуватись до контакту з людиною, яка може роздратувати;

– Слoва та дiї мають бути правомірними і зрозумілими для оточуючих;

– Не принижуйте співбесідника та коректнo вказуйте на місця де співбесідник може бути не правим. 

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *