Критичне мислення: призначення, як розвивати, значення для лідера

Симан Олексій

Для початку, щоб розібратися в призначенні критичного мислення, потрібно зрозуміти його сенс. Отже, критичне мислення – здатність людини ретельно обмірковувати, швидко приймати та відстоювати незалежні рішення. Для критичного мислення характерні риси: самоаналіз, жага до самовдосконалення, цілеспрямованість, самоконтроль.

Людина з критичним мисленням здатна побачити несподіваний або нестандартний вихід із ситуації. Взагалі є безліч призначень критичного мислення, проте я виокремлю основні: аналіз ситуації, протидія маніпуляціям, оцінювання правдивості і достовірності, робити правильні висновки, розвивати комунікативні навички та інші.

В наш час багато освітніх закладів приділяють велику увагу розвитку критичного мислення, відкриваються школи та створюються освітні програми. Але розвивати критичне мислення можна і самостійно. Точно формулюйте вашу мету, аналізуйте отриману інформацію, вивчайте іншу точку зору, міркуйте творчо. Іноді можуть виникати сумніви щодо прийнятих рішень, але людині властиво помилятися і критичне мислення спрямоване на запобігання цих проблем в майбутньому.

Безумовно, критичне мислення важливе в житті кожної людина, проте для лідера воно має ще більше значення. Лідер без цих навичок не здатен розкрити повний потенціал своїх підлеглих.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *