ШАЛЕНІ ІННОВАЦІЇ: БУДУВАТИ АБО ДЕКОНСТРУЮВАТИ СВІТ В ЕПОХУ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Халіман Оксана.

Ми зазвичай говоримо про цифрову революцію. Але як це означає, що термін революція залишив суспільне та політичне поле інвестувати у сферу нових технологій та цифрових технологій?

Вплив цифрових технологій на людей та суспільство є значним у такій мірі, що зараз, як говорив Арендт щодо  ядерної енергетики, репатріювати її вплив у сфері  політики.

Необхідно мати можливість відобразити наслідки цифрових технологій, виміряти їх силу та межі, заохотити  появу стримувань і противаг.

Існує вкрай необхідна рефлексія над оцифруванням світу, над послідовністю реального, яке воно має на увазі, та над автоматизацією екзистенційних процедур, які вона породжує. Але чи все-таки це можливо регулювати інновації та їх наслідки? Як? 

Соціальні утопії, політичний контроль, почуття  відповідальності здаються вичерпаними. І ми не вирішимо це питання, намагаючись придушити силу технологій. Тому що небезпека не виходить від самої техніки. Справжня небезпека походить від нашої нездатності  надати людську форму перетворення, які  приносять  інновації. Якщо від нас залежить уявлення майбутнього як можливого прогресу, як ми будемо це робити в контексті глобалізації, цифрової  трансформації?

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *