Кроки покликання і створення умов для забезпечення рівності чоловіків та жінок

Похил Тарас.

Найголовніше для створення умов рівності чоловіків та жінок це зниження стереотипів та упередженого відношення до статі, а також потрібно мислити як буде справедливо.

Наприклад: зазвичай якщо батьки подають на розлучення, то діти зазвичай залишаються з матір’ю. В українському  законодавстві, зокрема у новому цивільному й сімейному кодексах, мати й батько мають рівні батьківські права, Проте практика судових рішень свідчить про інше. Статистика і практика дійсно показує, що судова практика більше лягає на бік жінки. За даними Міністерства сім’ї, молоді та спорту, в Україні є лише 2% татусів-одинаків. Це вплив стереотипів, я згоден з тим що у матерів є материнський інстинкт, і багато чоловіків не готові брати таку відповідальність як піклування над дитиною, але ж не 2%, також в новинах бачу ситуації коли батько хоче, щоб дитина була з ним і має всі необхідні умови для цього, але суд призначає,  що дитина залишається з матір’ю, і деякі  матері  можуть  навіть шантажувати батька за те, щоб  він  мав  змогу  зустрітись зі своєю дитиною.

Жінки мають більше привілеїв в суспільстві, наприклад,  що жінкам потрібно поступатися місцем, також в нашому  регіоні існує такий стереотип що чоловік повинен заробляти  і платити за жінку, як голосувати, або відстоювати свої права то рівні права, а як заробляти і платити, то ти ж чоловік. Звісно не завжди так, і тут більше залежить від людини. Є також роботи на які беруть більше чоловіків і є роботи на які беруть більше жінок, наприклад якщо ти чоловік і вихователь в дитячому садку, то суспільство скоріш за все тебе не зрозуміє, а якщо ти жінка і служила то ти героїня, а якщо навпаки то все на свої місцях, і дзеркальна ситуація, якщо ти чоловік і прибираєш по дому, то скоріш за все будуть казати що ти молодець, а якщо це буде жінка, то це буде сприйматись в порядку норми, це  також  вплив  стереотипів.  

Перегляд питання що до обов’язкової служби в армії, щоб туди йшли тільки бажаючи, тому поки  чоловіків  відбирають півтора року життя службою в армії, в той час, як вони могли б себе реалізувати, а жінки не повинні служити, то ніякої гендерної рівності і бути не може, я схильний до того, щоб кожний мав вибір йти йому служити чи ні. Тому для рівності чоловіків і жінок у суспільстві  необхідно  боротися: зі стереотипами, упередженим  ставленням  до гендеру, та створювати умови справедливі та однакові як для жінок, так і для чоловіків.

Цей проєкт виконується у співпраці з громадською організацією “Фундація Прав Людини” та фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (ІФА) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *