Деструктивна сторона нездорового перфекціонізму

Артем Сокорський.

Є чітка грань між здоровим і нездоровим перфекціонізмом. Тягнутись до хороших показників, старатись робити все на п’ять з плюсом це звичайна характеристика, яка притаманна чи не кожному. Інше діло, як кожен направляє свій потяг до кращого. Нездоровий перфекціонізм починається в ілюзії, що є вибір між п’ятіркою або двійкою. І часто бажаючи отримати п’ятірку, ми вибираємо двійку. Особливо це стосується кардинально нових речей.

Умовно є бажання спробувати себе у відео блогерстві. Але робити контент тієї якості, що звично зустрічати на відео площадках, ти не вмієш. Тут постає вибір, або попробувати зробити щось малоякісне або взагалі відмовитись і нічого не робити. Тим не менш, нездоровий перфекціонізм створить ілюзії, що вибір є між дуже якісним відео або неякісним. Нездоровість проявляється в тому, що є надія або очікування, яке заставить вважати, що абсолютно нову для себе справу ти зможеш зробити на тому рівні, який професіонали вибудовують роками.

Із самого початку люди схильні задирати занадто високу планку, яку не в силах потягнути. І коли не справляються, то розчаровуються в собі. В такому контексті причина розчарування в собі лежить не у виконанні задраної планки, а саме у неспроможності адекватно оцінити свої сили. Цей аспект нездатності людини адекватно оцінити свої здібності виливається у синдром Даннінга-Крюгера. Суть в тому, що люди, які мають низький рівень знань чи навичок по конкретній темі схильні переоцінювати свої сили в даній галузі. Так влаштована психіка людина, тому можна вивести закономірність, що якщо будь-які галузь чи напрямок, які є абсолютно новими і ви бажаєте крокувати самостійно без залученності менторів, вчителів чи наставників, то варто пам’ятати, що спроможність оцінити свої сили буде постійно натикатись на похибки високого масштабу.

Можна прийти до висновку, що здібність адекватно оцінювати свої сили прийде лише при умові, що ви в цій справі стаєте спеціалістом. Чим менша освідченність, тим більший рівень похибки в оцінці своїх можливостей. Разом з цим, вищий рівень похибки прямопропорційний можливості впасти в розчарування у собі, внаслідок невиконання наміченого плану, який ще до його початку об’єктивно був не під силам.

Таким чином, можна провести аналогію, що нездоровий перфекціонізм – це несформована психічна навичка для індивідуума у формуванні адекватних очікувань від початку діяльності у конкретній новій справі. Здоровий перфекціонізм – це тяга до досконалості, усвідомлюючи, що шлях може складатись із незадовільних результатів при перших спробах. Головне, щоб прослідковувався прогрес і ріст від спроби до спроби. Як казав Уінстон Черчілль, «успіх — це здатність крокувати від однієї невдачі до іншої, не втрачаючи ентузіазму».

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *