Насильство в сучасному світі

Катерина Шитік.

На жаль, гендерне насильство є дуже актуальною темою в сучасному світі. Що ж означає цей термін? Гендерне насильство – це насильство, яке чинить людина одного полу по відношенню до людини іншого полу. Найчастіше це неволення чоловіків до жінок. Початковою причиною насильства щодо жінок є гендерна нерівність та норми, що допускають таке насильство. Насильство з боку  партнера (фізичне, сексуальне та емоційне) та сексуальне насильство призводять до серйозних короткочасних та тривалих проблем фізичного, психічного, сексуального та репродуктивного здоров’я у жінок.

Ми живемо в сучасному світі, де добре розвинута мережа Інтернет. Саме там найчастіше підіймають цю тему. Вже більше року у соціальній мережі «TikTok» існує тренд, але зовсім не веселий: користувачі мережі знімають відео, де розповідають про особистий досвід сексуального та фізичного насилля, яке траплялося з ними у різному віці. Я вважаю, що цей тренд дуже важливий. Тому що, якщо ми будемо мовчати, то ця тема так і залишиться не розкритою, не вирішеною. Багато чоловіків досі не розуміють, що їхні дії неприйнятні у сучасному суспільстві.

Я знаю, що існують гарячі лінії та центри підтримки для постраждалих від насильства. Подібні заклади повинні вкладати більше сил на інформування людей про своє існування.

Найстрашніше, що дівчата та хлопці бояться, а іноді й соромляться розповідати про те, що з ними сталося. Я особисто знала людей, які піддавалися насильству і не могли розповісти про це, попросити допомоги, тому що боялися бути осудженими.

Я припускаю, що з приходом нового покоління, яке буде більш освічене у цьому питанні, тема насильства стане просто історією, яка не повернеться ніколи. Для прискорення змін, блогери, телебачення і ЗМІ повинні частіше піднімати тему насилля.

Зараз жінки стали більше говорити про домашнє насилля, тому, що у молоді з’явилися засоби самовираження. На тій же платформі «TikTok» люди відчувають, що вони не самотні, що їх підтримають. Підлітки, які виросли в Інтернеті, відкриті і толерантні. Вони краще розуміють важливість та небезпеку теми домашнього насильства, ніж дорослі.

Наразі існують сигнали про допомогу, які використовують жертви насильства по всьому світу. Витягнути долоню, потім стиснути палець і зігнути інші пальці в кулак. Цей спеціальний жест означає, що ви стали жертвою насильства, і вам потрібна допомога. Пароль «Покличте Анжелу» -він використовується в деяких американських барах і означає, що вам потрібна допомога від особливо настирливих відвідувачів. Я вважаю, що таких сигналів повинно бути більше і дівчатам краще знати про їх існування.

Слід привертати увагу до проблеми насильства, бо статистика говорить сама за себе. Чим більше цю тему висвітлюють у суспільстві, тим більше сміливості та людей, які готові розповісти про те, що з ними трапилося.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).

Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *