Яка роль неурядових організацій у сфері прав людини?

Діана Біжовець

Важливим елементом громадянського суспільства є неурядові організації. Вони створюються у відповідь на ту або іншу специфічну ситуацію і є продуктом суспільних дій. Характерною особливістю цих організацій є те, що їх діяльність спрямована не на одержання прибутку, а на досягнення певних цілей. Тут постає логічне питання, що ж є поштовхом до створення неурядових організацій? Це можуть бути природоохоронні проблеми; порушення прав людини; надання консультацій і поширення певної інформації для осіб, які цього потребують та ін.

Мене, як майбутнього юриста, зацікавила діяльність та роль неурядових організацій у сфері прав людини. Адже у наш час, це питання є досить актуальним, оскільки права людей досить часто порушуються з боку держави, окремих фізичних осіб, суспільства.

При здійсненні спроб захисту окремих осіб від посягань з боку держави або сприянні захисту прав громадян неурядові організації відіграють вирішальну роль. Вони надають пряму допомогу тим людям, чиї права були порушені; проводять збір достовірної інформації; домагаються змін у національному або міжнародному праві; проводять інформаційно-просвітницькі заходи; здійснюють моніторинг у сфері прав людини.

Тому, на мою думку, адвокація неурядових організацій має важливе значення у сфері прав людини і захисті цих прав.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *