Чи здатні адвокаційні заходи примножувати ефект від вирішення конкретної справи?

Іоланта Тарарака

Незважаючи на спільну скерованість на захист прав і свобод людини та інші спільні риси понять «адвокація» та «адвокат», вони не є однією і тією ж самою діяльністю. Головною відмінністю є те, що адвокація – це відстоювання прав та інтересів певної групи осіб. Адвокаційні кампанії складаються на основі проблем, що стоять перед суспільством.

Однією з найважливіших суспільних потреб, таким чином, виступає реалізація права на правову допомогу, яке закріплене на конституційному рівні. Нажаль, існують ситуації, коли люди, що не мають достатніх знань в області права та можливості отримати безоплатну правову консультацію, залишаються один на один зі своїми проблемами робочого, пенсійного, сімейного та іншого характеру. До того ж, варто розуміти, що платне консультування для багатьох осіб в наш час може бути занадто дорогим, тому не всі можуть собі його дозволити.    

Правова допомога є одним з аспектів та елементів доступу до правосуддя та забезпечення справедливості суду. Без її реалізації судовий процес втрачає риси змагальності, а про рівність сторін взагалі не може іти ніяка мова. Тільки фаховий правник має достатні вміння для відстоювання в суді правової позиції та схилення суду на бік свого клієнта.

Можна навести багато прикладів, коли люди, навіть, котрі мали сильну правову позицію, без змоги фахово її представити, програвали в суді. Такі випадки можуть ставати підґрунтям для думок у суспільній свідомості, що в Україні відсутній справедливий суд, хоча насправді проблема складається із відсутності саме професійного захисту.

Правова допомога спрямована на розв’язання певних проблем конкретної людини, а адвокаційні заходи здатні значно примножувати ефект від вирішення конкретної справи на цілу групу клієнтів або проблем, впливаючи на поступові зміни в суспільному розвитку на різних рівнях.

Активність є складовою Школи адвокації для громадських лідерів в Україні та Сакартвело, що проводиться ГО «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з ГО «Світ толерантності» (Сакартвело) в межах проєкту «Роль правозахисників)-ць) у євроінтеграції України та Сакартвело» за підтримки HumanRightsHouseFoundation та фінансується Європейським Союзом

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *